Признаци и симптоми на депресията

Депресията е състояние, което се отразява върху мисленето, възприятието, поведението, дори тялото на човека. Личността е нормално да изпада в меланхолични и депресивни състояния, предвид възрастови кризи и жизнени събития, без това да бъде болест.
Когато обаче депресията е болест, е необходим ангажимент към близките ни и към самия себе си. Тя не е нито знак на лична слабост, нито състояние, при което някой може да се „вземе в ръце“. Не зависи от човек да реши да „се успокои“ и да се оправи. Освен това, депресията може да засегне всеки.

Депресията далеч надхвърля дистреса или нормалното страдание. Това е състояние, включващо признаци и симптоми, които продължават с течение на седмици, месеци или години. Без професионално консултиране от специалист е много трудно човек да се прибори със състояние на депресия.

Обичайните признаци и симптоми на депресията са:
постоянно чувство на тъга, безпокойство или празнота;
загуба на интерес към дейности, които някога са били интересни или приятни, включително към секса;
необичайна умора, ниско ниво на енергия, усещане за намаляване на темпото;
загуба на апетит (със загуба на тегло) или преяждане (с наддаване на тегло);
нарушения на съня и безсъние, ранно сутрешно събуждане или прекомерен сън;
чувство на безнадеждност, песимизъм, вина, безполезност или безпомощност;
социално отдръпване;
затруднени концентрация, памет или вземане на решения;
необичайно безпокойство или раздразнителност;
постоянни физически проблеми като главоболие, храносмилателни разстройства или хронична болка, които не се повлияват от лечението;
мисли за смърт, самоубийство, опити за самоубийство или самонараняване.
Депресията често се съпровожда от тревожност и винаги е свързана със значителни проблеми в семейството, с приятелите, в работата или училището поради ефектите, които оказва върху човека.

Ако човек забележи някой от по горните симптоми е добре да помисли за консултация със специалист. Продължителното състояние на депресия влошава трайно качеството на живот .

Leave a Reply