Как изглеждат паник атаките?

Панически реакции се случват неочаквано и често не са свързани с никаква външна заплаха. Паническата атака може да продължи от няколко минути до половин час, докато нейните физически и емоционални последици – до няколко часа.

Паник атаката се появява внезапно и без предупреждение. Трудно е да я спрете, след като тя започне. Симптомите обикновено достигат връх в рамките на 10 минути след началото на пристъпа. Когато хората преживяват паническа атака имат чувството, че ще умрат. Когато премине пристъпа изглеждат така все едно буря е „преминала” през тях. Признаците на включват:

Засилена бдителност за опасност и физически симптоми;
Тревожно и ирационално мислене;
Силно чувство на страх и предчувствие за опасност;
Страх от полудяване, загуба на контрол или смърт;
Усещане за замаяност и световъртеж;
Изтръпване и студени тръпки, особено в зоната на дланите;
Треперене;
Обилно изпотяване;
Горещи вълни;
Ускорен сърдечен ритъм;
Усещане за стягане в гърдите;
Затруднено дишане, включително задух;
Гадене или коремен дистрес;
Напрежение в мускулите;
Сухота в устата;
Чувство за нереалност и откъсване от заобикалящата среда.
Може да забележите, че се страхувате да излизате сами на обществени места, защото се притеснявате от повторна паник атака. Ако този страх стане много интензивен, той може да се превърне в агорафобия (страх от открити и оживени места).

Ако страдате от паник атаки, трябва да се научите на самоконтрол и стратегии за релаксация, които да ви помогнат да ги контролирате. Също така се препоръчва да потърсите професионална помощ от психолог, тъй като той е в състояние да ви помогне да управлявате и да предотвратявате появата на паник атаки в бъдеще.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *