Какво представлява тревожността?

Тревожността е сред най-често срещаните психично-здравни проблеми. Може да бъде описана още като фалшива тревога, която е твърде честа, силна и често продължителна.
Тревожността е страх, който няма конкретна насоченост. Страхът просто съществува и обвзема все повече и повече от мисленето и преживяванията на личността. Тревожността е придружена с интензивни телесни симптоми, които е трудно да бъдат игнорирани. Вниманието е фокусирано върху източника на тревожност до такава степен, че е напълно невъзприемчиво към друга информация.

Една възможна, психологична причина за тревожността е надценяването на потребността от сигурност. В мислите на тревожния човек опасността на ситуацията е преувеличена, а способностите за контрол над нея са подценени и минимизирани.

Кои са симптомите на тревожността?

Така наречената нервност обикновено отразява по-ниски нива на тревожно настроение, а в другата крайност е паниката – силна експлозия на тревожен афект.
Физическите симптоми на тревожност са многобройни: недостиг на въздух, ускорен пулс, треперене, замайване, нестабилност, неподвижност и изтръпване, чувство за празнота в главата, чувство за задушаване, изпотяване и др.. Повечето хора определят физическите симптоми като най-болезнената страна на тревожното състояние.
Съществуват когнитивни симптоми, които са: трудна концентрация, разсеяност, ниска комуникационна схватливост, схематично мислене и др. Често при тревожните хора, вниманието им е насочено навътре, към собствените усещания и преживявания, основно за да се справят с болезнените си емоции, които правят адаптацията по-трудна. Що се отнася до паметта, тревожността предизвиква значително блокиране на информацията, която не е свързана със заплахата. Вие просто не можете да мислите за нищо друго, освен за това, което ви тревожи! Когато човек е разтревожен, неговите мисли и представи имат тенденцията да бъдат катастрофални, т.е. налице е преувеличаване на опасността в ситуацията, като същевременно се подценяват собствените възможности за справяне.
Продължителната тревожност не бива да бъде подценявана, тъй като може сериозно да наруши работоспособността, междуличностните отношения, съня на човека и функционирането му в ежедневието.
Тревожността в голяма степен се поддава на терапия. Различните психотерапевтични школи са разработили добри способи за преработването на тревожността. Освен работата с психотерапевт, в някои случаи е необходимо и лечение от психиатър.

Leave a Reply