Фобия

Фобия е силен и необясним страх от нещо конкретно. Това нещо може да бъде всичко: от животно до нежив обект, ситуации или дейности. Фобията не е просто ежедневните тревоги и стрес. Тя не е да те е страх от тъмна уличка или да се тревожиш да се качиш на самолет. Хората със специфични фобии се опитват изключително силно да избягват обекта, от който се страхуват, дори и да знаят, че няма реална опасност или заплаха. И може да се чувстват безсилни да спрат този страх и да чувстват силна тревожност, дори когато мислят за обекта. Поради това фобиите могат сериозно да нарушат ежедневната рутина, да ограничат работната ефективност, да намалят самочувствието и да ограничат взаимоотношенията, тъй като съществената част от ежедневието е избягването на обекта на фобията и съпътстващия го страх и дори ужас.

Фобията води до състояние на силна тревожност и дори мъка. Много хора с фобия не търсят професионална помощ, тъй като омаловажават сериозността на проблема или се надяват той да отмине от само себе си, или просто се срамуват да го споделят.
Справянето с фобията е процес, който изисква работа с психотерапевт. Има случаи, в които е удачна и намесата на психиатър.

Състоянието на фобия би могло да се преодолее чрез процес на индивидуална психотерапия. По време на нея клиентът и терапевтът работят за облекчаване на симптомите и разкриване на техните причини.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *